Hoe Inspiratie Te Vinden

 

Indien er in je hoofd een voortdurende chaos van gedachten en ideeën plaatsvindt zoals dat bij mij het geval is, dan kan het soms moeilijk zijn om geïnspireerd te raken. Beginner of professional, soms raak je nu eenmaal vast in een sleur. Hoewel ik meestal geen te kort heb aan ideeën kan het soms moeilijk zijn om van punt A naar punt B te raken. In andere woorden: Hoewel ik een fantastisch idee kan hebben, duurt het soms een hele tijd om het idee daadwerkelijk uit te voeren. Hier zijn 5 kleine tips die ik ofwel zelf geprobeerd heb of geleerd heb van anderen en helpen om uit je creatieve dip te raken en opnieuw te fotograferen.

 

01. Gebruik Je Camera


evan-kirby-142074-unsplash.jpg

Stop die smartphone eens weg en neem je camera mee op pad! Het klopt dat je smartphone indrukwekkende beelden kan maken en beter in je broekzak past. Maar om geïnspireerd te raken moet je leren kijken en dit doe je best door de zoeker van je camera.

Neem je camera dus mee, plaats je favoriete lens erop en maak foto's van alles en niets! Het maakt niet uit of de beelden al dan niet goed zijn: Deze oefening zorgt ervoor dat je opnieuw leert te "kijken" naar de dingen om je heen.

Wat je fotografeert maakt ook niet uit, je zal namelijk merken dat je jezelf zal richten naar dingen die in het oog springen en in een zekere zin tot de verbeelding spreken. Dit kan een visueel mooi iets zijn dat je wil vastleggen, of iets dat je emotioneel raakt. Het maakt niet uit, als je het maar vastlegt!


02. Bekijk Andermans Werk


Er is vandaag de dag geen gebrek aan visuele stimulans op het web. Een breed spectrum aan sociale media en creatieve platformen laten iedereen toe hun werk te delen met de wereld.

Sites zoals Tumblr en Pinterest laten je dan weer toe je eigen collectie's te creëren en je favoriete beelden op te slaan op een online bord, zodat je deze niet moet hamsteren op je harde schijf. Zo krijg je een beeld van wat je zoal inspireert of welke stijl je aanspreekt.

Wees echter niet bang dat inspiratie halen uit andermans portfolio niet creatief genoeg is. Inspiratie is net dat: Beïnvloed worden door bestaande ideeën en zelfs de grootste artiesten "stelen" ideeën van elkaar. Zolang je geen letterlijke kopie maakt van andermans werk, maar je eigen interpretatie visualiseert, is hier dus niets mis mee!


03. Luister Naar Muziek


luke-chesser-50-unsplash.jpg

Eén van mijn grootste invloeden is muziek en dat is het van kinds af al geweest. Van het branden van mijn eigen cassetten tot het ontdekken van Spotify playlists, meer dan iets anders heeft muziek een enorme invloed op me gehad en dat doet het nog steeds. 

Of het nu iets losmaakt in me of m'n fantasie op hol doet slaan, elk nummer ik bewaar in een afspeellijst staat daar bewust en met een reden. Ik creëer dan ook een playlist voor zo goed als elk project waar ik aan werk. Dit helpt me in de juiste sfeer te brengen en bij grotere projecten trouw te blijven aan de initiële emotie die het project tot stand bracht.

Daarnaast valt echter niet te onderschatten wat de kracht is van het luisteren naar volledig album, begin tot einde. Het volgen van de rode draad of het verhaal achter een bepaald album kan je helpen bij het vinden van een eigen interpretatie. Eén van mijn favoriete albums om dit mee te doen blijft Bon Iver, van de gelijknamige band. 


04. Ga Er Eens Tussenuit


Zonder groots plan, zonder uren aan voorbereiding, zonder persoonlijke vereisten. Kies een moment waarvan je weet dat er niets al te belangrijk plaatsvind en ga op stap. Zet je telefoon af en laat je naasten - of wie dan ook die zich zorgen kan maken - weten dat je er even tussenuit knijpt, stap in de auto en vertrek.

Misschien heb je geen bestemming in gedachte of misschien ken je een plek waar je al een hele tijd naartoe wou gaan, maar waarvoor je telkens een excuus vond zodat dit er nog niet van kwam. Wel, het is tijd om alle excuses te vergeten!

Weet ook dat dit geen grote, eenmalige ontdekkingsreis hoeft te zijn. Het is belangrijk dat je af en toe je gedachten kan verzetten en met een frisse kijk kan terugkomen op hetgeen waarmee je bezig bent. Enkele dagen gaan kamperen of rondrijden kan al wonderen doen om een creatieve blok kwijt te spelen.

 

tanja-heffner-553958-unsplash.jpg

05. Mensen Doen Er Toe


priscilla-du-preez-623040-unsplash.jpg

Je hebt dit ongetwijfeld al gehoord, maar het is belangrijk dat je jezelf omringt door gelijkgestemde individuen. Als er een lokale fotoclub is, kan je je daarbij aansluiten. Zie de leden van zo'n club niet als concurrenten, maar als collega's. Het is dan ook fantastisch om materiaal, ideeën, frustraties en ervaringen te bespreken met mensen die even passioneel zijn als jijzelf. 

De kracht van jezelf te omringen door mensen die je begrijpen valt dan ook niet te onderschatten en zal dienen als een motivatie wanneer het minder vlot gaat. Hoewel sociale media soms een ander idee geeft van wat succes precies is, mag je er zeker van zijn dat er heel wat bloed, zweet en tranen zitten achter elk sterk portfolio.

Uiteraard hoef je je niet enkel te omringen door fotografen. Iedereen die hard werkt aan een eigen toekomst en risico's durft nemen kan een inspiratie vormen.